четвъртък, януари 12, 2006

За селяните

въведение: Смятам днес да започна кратка литературно-описателна с елементи на разсъждение, статия в няколко епизода, тя стартира под пилотното заглавие "100 Признака, че си селанин".
Широко отворен съм мнения, коментари и нови идеи.

Като за начало, ще дефинираме дувата селянин.
1. Човек, който живее в малко населено място-село
2. Човек, който има специфичен манталитет, който може да се определи като селски, дефинира се с груб селски диалект, тъп селски интелект и байганювско поведенчевско подражание; субекта отказва да се самоопредели като селянин.

Проблема е, че има толкова много селяни, които живеят и(или) пребивават в големите градове. Те могат да прииждат по единично, повличайки след себе си други себеподобни, наподобяваефекта на доминото. Може да мигрират на цели стада или на по-малки клики.
Почти винаги изоставят по-старите индивиди, които имат за цел да правят консерви и да варят ракия.

Много хора, ще ме нарекът РАСИСТ, ПОДТИСНИК на малцинствата, ХЕЙТЪР, но за тези от вас които, до сега не са се обидили, ще си остана, един ПАТРИОТИЧЕН и млад деец, целящ да запази цивилизованото в себе си!

№1 Сланината помага за холестерола

Ако си убеден, че нито една манджа не може да мине без две супени лъжици сол, още толкова оцет и колкото се може повече олио, то със сигурност, знаеш от баба си, че сланинката е най-хубавото нещо. То тогава със сигурност 40% от дневната доза хранителни добавки е запълнена с мазнотии.
Майка ти пържи картофите (компирите) в свинска мас, млякото на баба има стойности на маслеността почти колкото холестерола на дядо ти, който “жули” ракия със сланина и червен пипер.
Както и да го увърташ, сланината играе важна роля в твоя живот, особенно когато се навеждаш, тва шкембе, е проблемно дори и когато пикаеш, а болките в сърцето, дължиш на слънцето. Но за теб е най-важно, че консумираш НАТУРАЛНИ продукти


№2 Не са ти нужни инструкции за мотика

Мотиката, плуга и търмъка, и не на последно място – правата лопата. Като дете винаги си изкал, мотика с инкростирани върху буковата дръжка, гравюри на снажни бригадирки разкопаващи нивата посред пладне. Правата лопата е канонизирана от твоето село, почиташ я като еврейн, старият завет.
Като малък си мечтал, когато пораснеш, да станеш тракторист, за да мошеж да седиш в 2 кубически метра по мокър потник с петна от лютеница и въртиш един голям волан, кйто няма серво.
Прекарал си половината си юношество в спане, а другата на нивата. Нивата за теб, не е просто парчето земя на тате, тя е онази плодородна сила, която те кара да ставаш в 3 сутринта и да нарамваш лопатата и да отделяш лепкави флуиди под жаркото слънце.